kvartsit.se & allt du behöver veta om oss

Kvartsit.se skapades för att sprida kunskap om naturmaterialet kvartsit. Här samlar vi de bästa återförsäljarna, snyggaste kvartsitsorterna och all tänkbar information om materialet. Allt för att underlätta er resa mot ett vackert kök eller badrum, klätt med bänkskivor av kvartsit.

Alla bänkskivor produceras och bearbetas i:

Åstorp, Skåne

Kvartsit.se produktionsbyggnad utifrån

ett skickligt och varsamt hantverk
- en grundpelare för kvartsit.se

Kvartsit.se bänkskiveproduktion waterjet
kantpolering av bänkskiva i produktionen hos Kvartsit.se
Närbild på produktionen hos Kvartsit.se

Kvartsit.se(s) produktion finner vi vid Söderåsens fot, i det lilla Nordvästskånska samhället Åstorp. Där bearbetas vackra kvartsiter till fantastiska bänkskivor. En produktionsprocess som grundas i ett varsamt, noggrant och skickligt svenskt hantverk. Ett hantverk som varje dag sedan produktionen startade år 2005 har förfinats, förbättrats och bemästrats. I produktionen används dessutom endast det bästa råmaterialet som går att få tag på och branschens mest avancerade CNC-maskiner innan bänkskivorna får sin sista finbearbetning av en mänsklig hand. Vi är mycket stolta över kvaliteten av produktionens hantverk och deras förmåga att förvandla en bit av ett berg till en vacker bänkskiva till ert hem.

bänkskivor, leverantör showroom

Bra samarbeten garanterar god kvalitet

Vi har sedan många år tillbaka, redan innan vi skapade kvartsit.se, ett bra samarbete med Europas bästa leverantörer av kvartsit och är alltid garanterade de längsta och finaste skivorna. Därför kan vi i de flesta fall erbjuda längder på upp till tre meter vilket minimerar antalet skarvar i bänkskivan och ger ert kök en underbart sammanhängande känsla.

nyfiken på hur det ser ut i stenbrotten?

Nedan finner ni några utav dem.

Onix Stenbrott

Brasilien - Sydamerika

Perla venata stenbrott

Brasilien - Sydamerika

Celeste stenbrott

Brasilien - Sydamerika

White quartzite stenbrott

Brasilien - Sydamerika

Quartzite Sky stenbrott

Brasilien - Sydamerika

Jadore stenbrott

Brasilien - Sydamerika

Vi gör vad vi kan för vår Miljö

Produktionens solpaneler

Åstorp, Skåne - Sverige

Produktion

Produktionens totala energibehov tillgodoses av egenproducerad solkraft.
Stenindustrin använder stora mängder vatten, framför allt för kylning av skärverktyg. Därför renar och återanvänder vår produktion 90 % av det vatten vi behöver.

Uppvärmning

Uppvärmningen av produktionsenheten sker via fjärrvärme som eldas med natur- och biobränslen vilket gör att klimatpåverkan blir minimal.

Avfallshantering

Allt avfall källsorteras och återvinns. Den enda restprodukten från produktionen är stenkross och stenmjöl som även det återanvänds som fyllnadsmaterial.

Transporter

När så är möjligt är tåg eller båt förstahandsvalet för de tunga transporterna.

Produktionens servicebilar tankas enbart med Neste MY från OKQ8. Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) är en fossilfri diesel som är tillverkad av förnybara råvaror i form av avfalls- och restprodukter från exempelvis slakterier, livsmedelsproduktion och etanolproduktion. Genom att tanka HVO100 minskas koldioxidutsläppen med upp till 90 procent jämfört med vanlig diesel.

Att köpa kvartsit:

Vi har trevliga och duktiga återförsäljare runt om i större delen av södra Sverige som gärna hjälper dig genom hela processen. Du finner dem ända nere i Malmö och upp till Göteborg samt ut till Växjö och massa fler där emellan. Är du intresserade av att köpa en bänkskiva av kvartsit gör du det enklast genom att hitta er närmsta återförsäljare här och kontaktar dem för att be om en offert eller lägga en beställning. Har du frågor och funderingar innan dess går det också bra att kontakta oss på kvartsit.se eller någon utav våra återförsäljare, även om det enbart är för rådfrågning.

FAQ

de 6 vanligaste frågorna på kvartsit.se

Kvartsit bryts i stora block framförallt i Sydamerika och Asien. Därifrån går blocken på båt till italienska Verona där blocken sågas upp till skivor och ytan får sin bearbetning. Med tåg fraktas skivorna till Åstorp där de förädlas till bänkskivor.

Från uppmätning av köket till montering av färdiga bänkskivor tar det 5-10 arbetsdagar under normala förhållande. Dock är det viktigt att du lägger order i god tid, gärna 4-6 veckor innan köket är klart för uppmätning då vissa färger och ytor inte alltid finns på lager.

Kvartsit är ett naturmaterial och som sådant förekommer olikheter i nyans, mönster och ytstruktur. Bilderna på kvartsit.se är exempel på hur materialet ser ut. Avvikelser är att förvänta då varje kvartsitbänkskiva är unik.

För er bekvämlighet rekommenderar vi att ni väljer den återförsäljare som är närmst er. På det viset har ni de bästa förutsättningarna för att boka tid för konsultation, få tips och råd, se prover och kanske även se några bänkskivor på plats.

Vad en bänkskiva kostar är ingen enkel fråga att svara på. Det finns flera faktorer som avgör priset. Till exempel vilken kvartsitsort ni väljer, hur stor bänkskiva ni vill ha, var ni bor, med mera. Kontakta en återförsäljare för prisuppgift.

Ja och nej… Mycket sällan!

Med varje order medföljer en flaska med impregnering och en roller. Impregneringen stryks eller rollas på i ett tunt lager då skivan är ren och 100% torr. Den fukt och oljeavvisande effekten sätter in redan efter några minuter och är fullt utvecklad efter 2-3 timmar. Vid normalt slitage behöver behandlingen upprepas ungefär vart tionde år. Impregnering påverkar inte skivans utseende.

OBS: följ instruktionerna på flaskan för bästa resultat.

Absolut! Återförsäljaren kan i samarbete med lagret ta fram bilder på de olika skivor som för närvarande finns att välja på. Bänkskivorna produceras därefter från valt råmaterial.

Blocken bryts i stora format, upp till 340×200 cm är inte ovanligt i flertalet sorter.

Frågor?
Kontakta oss!